Papildomas maistas motinos racione neveikia žindomo kūdikio, tačiau stiprina pačios mamos sveikatą. Motinos pieno gamybai niekada nieko netrūksta: pagrindinės medžiagos imamos iš motinos atsargų, net jei jos mityba yra skurdesnė, pienui nieko netrūks, nes trūkstamos medžiagos bus paimtos iš mamos organizmo (pvz., kaulų, dantų), ir tik tai, kas lieka, bus nukreipta motinos poreikiams. Todėl saugant savo sveikatą būtina pasirūpinti visaverte mityba. Žindanti moteris turėtų vadovautis sveikos mitybos piramide, produktai turi būti įvairūs, švarūs, gausūs vitaminų ir sveikai paruošti, siekiant išsaugoti kuo daugiau maistinių medžiagų.

 

IŠ KUR IMTI VITAMINŲ?

Vaisiai turi daug cukraus, todėl prioritetą reikėtų teikti daržovėms. Geriausia vartoti tokius vaisius ir daržoves, kurie auga mūsų gyvenamoje geografinėje srityje. Esti nemažai egzotinių įvežtinių vaisių trūkumų: ilgas transportavimas – terpė įvairiems mikroorganizmams daugintis, nenatūralus ir greitesnis nokinimas specialiose kamerose bei purškimas chemikalais pailgina vaisių patrauklumą, tačiau gali būti pavojingi.

PIENO PRODUKTAI

Pieno produktai žindančios motinos mityboje yra svarbūs siekiant užtikrinti reikiamą kalcio kiekį (1200 mg per dieną), bet kartu juos reikia vartoti saikingai. Kalcį lengviau įsisavinti iš rūgusių ir natūralaus riebumo (1–4 %) produktų: rūgpienio, kefyro ar jogurto. Jei mama gausiai valgo koncentruotus pieno produktus (varškę, sūrius, sviestą), atitinkamai turi sumažinti geriamo pieno kiekį – dėl kūdikio virškinamojo trakto ypatumų ir mamos krūtyse esančių tarpų tarp laktocitų pralaidumo, pieno molekulės lengvai pakliūna į motinos pieną, dirgina kūdikio žarnyną, sukelia alergines reakcijas (viduriavimą, kraujavimą iš žarnyno).

SALDUMYNAI

Tortas, kremas, saldainiai ar ledai kūdikiui nepakenks, tačiau reikėtų juos vartoti ne tik saikingai, bet ir kuo natūralesnius. Perkant atkreipti dėmesį į sudėtį, vengti cheminių priedų. Šokolado vartojimas – dažna alergijų priežastis, tad reikėtų jo valgyti su saiku ir stebėti kūdikio reakciją.

TERMINIS APDOROJIMAS

Pirmomis savaitėmis po gimdymo, kol naujagimio žarnynas yra jautrus, verčiau valgyti termiškai apdorotas daržoves: apvirtas, virtas garuose ar troškintas. Mėsą geriausia virti arba troškinti. Nerekomenduojama kepta, skrudinta, gruzdinta ar rūkyta mėsa.

SKYSČIAI

Reikia pasistengti užtikrinti pakankamą skysčių suvartojimą. Įprasta išgerti apie 8–10 puodelių per dieną. Tinka vanduo, silpnos koncentracijos žolelių arbatos, raudonoji Roibos arbata, naminės sultys, kompotai, džiovintų vaisių ir sėklų nuovirai, saikingai – pienas.

KO VENGTI?

• Termiški neapdorotų mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalų, pelėsinių sūrių, kuriuose gali būti pavojingų bakterijų.

• Blogai nuplautų vaisių ir daržovių dėl juose ar ant jų esančių mikrobų (pvz., salmonelės, toksoplazmos, listerijos).

• Žindymo metu ėmus valgyti klasikinius alergenus (braškes, žemuoges, riešutus, citrusinius vaisius ir pan.), rekomenduojama maždaug savaitę stebėti kūdikio reakciją: valgyti po truputį ir stebėti, ar neatsiranda alergija.

• Kavos – kofeinas patenka į motinos pieną, kurį pašalinti nebrandi naujagimio virškinimo sistema dar nepasiruošusi, todėl jis kaupiasi ir sukelia naujagimio budrumą, dirglumą, nerimą bei prastą miegą. Kūdikiui sulaukus 6 mėn. mama jau gali saikingai mėgautis kava – 1 puodelis nestiprios kavos per dieną jokios neigiamos reakcijos nesukels.

• Juodosioi ir žaliosios arbatos – jose esantys taninai išplauna iš organizmo mikro ir makro elementus (vitaminus, mineralus, geležį ir pan.).

• Pramoninės gamybos sulčių – jose esantys dažikliai, skonio stiprikliai, dirbtiniai aromatai ir kiti priedai bei didelis cukraus kiekis žindančiai mamai nenaudingi.

• Alkoholio – pasižymi itin maža molekuline mase, lengvai patenka į motinos pieną, todėl draudžiamas vartoti žindymo metu.

JEI KŪDIKIS NETOLERUOJA ARBA ATSISAKO KRŪTIES

Viena iš priežasčių, kodėl kūdikis verkia priglaustas prie krūties, gali būti motinos valgyti produktai, kuriuose gausu eterinių aliejų: česnakai, svogūnai, porai ir pan. Tačiau jei mama juos valgė nėštumo metu, kūdikis gali nereaguoti.

Kūdikis gali netoleruoti kai kurių mamos valgomų produktų. Netoleravimas gali pasireikšti po gausaus pieno ir kitų „klasikiniais alergenais“ vadinamų produktų vartojimo. Žindanti moteris turėtų stebėti kūdikio išmatas. Jei pastarosios staiga pakito (tapo purškiančios, putotos, gleivėtos, kraujingos, žalios ir pan.), reikėtų pakoreguoti savo mitybą: įtarimą keliančių produktų laikinai atsisakyti.

 

 

 

 

Viršelio nuotrauka © www.popsugar.com