b

Nėštumo kalendorius

  >  Nėštumas   >  APIE FOLIO RŪGŠTĮ

APIE FOLIO RŪGŠTĮ

„Laukiuosi! Atlikau visus tyrimus, esu sveika ir labai laiminga, kad viskas gerai! Nustebau, kad gydytoja per pirmą vizitą būtinai rekomendavo vartoti folio rūgštį, bet išsamiau nieko nepaaiškino. Mano nėštumas vos 8 savaičių, ar reikia taip anksti pradėti ją vartoti? Jei taip, nerimauju, ar nebūsiu pavėlavusi?“

Gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės atsakymas nėščiajai: „Visų pirma sveikinu pastojus. Folio rūgšties papildai rekomenduojami visoms moterims mažiausiai pirmąsias 12 nėštumo savaičių. Ši rekomendacija remiasi prielaida, jog mažiau nei ketvirtadalis moterų teoriškai negauna pakankamo folio rūgšties kiekio su maistu. Dažniausiai tai gali lemti įvairios žarnyno, kepenų, inkstų ligos, dietos, kai nevartojama šviežių daržovių ir vaisių, ir kiti veiksniai. Atlikti tyrimai ir Jūsų savijauta atspindi Jūsų sveikatos būklę, kuri, kaip minėjote, šiuo metu yra gera. Praeities nepakeisime, tačiau geriausia, ką galite padaryti šiuo metu, – tai vartoti folio rūgšties papildus, kaip paskyrė gydytojas. Linkiu ramaus ir sklandaus laukimo.

Vitaminas B9 – Folio rūgštis

Vitaminas B9 yra kiekvienam žmogui gyvybiškai svarbi maistinė medžiaga. Patys jos pasigaminti nesugebame, todėl būtina gauti su maistu. Didžiausia B9 gausa pasižymi tamsiai žalios lapinės daržovės. Iš lotynų kalbos žodžio folium (reiškiančio „lapas“) ir kilo šio vitamino pavadinimas – folio rūgštis. Reikėtų pažymėti, jog vitaminas B9, esantis maisto produktuose kaip natūrali jų sudedamoji dalis, vadinamas foline rūgštimi, o sintetinė jo forma – folio rūgštimi. Su papildais gaunama folio rūgštis organizme paverčiama foline rūgštimi. Tam, kad tai įvyktų sklandžiai, reikia ir kitų vitaminų, pvz., vitamino B6.

Reikėtų paminėti, kad produktų terminis apdorojimas mažina juose esančios natūralios folinės rūgšties kiekį. Daugiausia natūralios folinės rūgšties gaunama vartojant augalinės kilmės produktus. Didžiausia vitamino B9 koncentracija pasižymi

  • žemės riešutai,
  • saulėgrąžų branduoliai,
  • lęšiai,
  • avinžirniai,
  • smidrai,
  • špinatai,
  • salotos,
  • sojų pupelės,
  • brokoliai,
  • graikiniai ir lazdynų riešutai,
  • avokadai,
  • burokėliai,
  • lapiniai kopūstai.

Kodėl svarbu nėštumo metu?

Vitaminas B9 atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų. Visų pirma, jis itin reikalingas ląstelėms auginti (ypač raudoniesiems kraujo kūneliams) ir DNR sintezei. Nėštumo laikotarpiu vitaminas B9 būtinas ne tik motinos organizmo funkcijoms, bet ir vaisiaus bei placentos augimui užtikrinti.

Vitamino B9 stoka nėštumo metu siejama su persileidimų, mažo gimimo svorio ir priešlaikinio gimdymo rizika, o stoka ankstyvuoju laikotarpiu – su didesne įgimtų sklaidos defektų rizika (nervinio vamzdelio ir burnos-veido srities skilimo defektais, įgimtomis širdies ydomis). Įrodyta, kad folio rūgšties papildai sumažina vaisiaus nervinio vamzdelio defektų riziką mažiausiai 70 proc., todėl jie rekomenduojami visoms planuojančioms pastoti ir besilaukiančioms moterims.

Kiek laiko vartoti folio rūgštį?

Ypač didelę reikšmę vitaminas B9 turi pirmajame nėštumo trimestre. Būtų puiku, jei jau planuodama pastoti moteris pradėtų vartoti folio rūgšties papildus. Rekomenduojama vartoti mažiausiai 400 μg folio rūgšties bent 1 mėnesį iki pastojimo ir tęsti vartojimą mažiausiai 12 pirmųjų nėštumo savaičių.

Gydytojui įvertinus, kad moteris turi didesnę kūdikio nervinio vamzdelio sklaidos defektų riziką, gali būti skiriama didesnė folio rūgšties dozė ir vartojimas tęsiamas visą nėštumo laikotarpį. Didesnės rizikos grupei priklauso moterys, sergančiosios cukriniu diabetu (diagnozuotu iki pastojimo), tam tikromis žarnyno, kepenų, inkstų ligomis, vartojančios antiepileptinius vaistus bei tos, kurios pačios turėjo ar šeimoje buvo nervinio vamzdelio sklaidos defektų. Taip pat didesnė dozė skiriama moterims po bariatrinių (nutukimo gydymo) operacijų.

Įvertinus, kad beveik pusė nėštumų yra neplanuoti, pagrindinės JAV medicinos bei visuomenės sveikatos organizacijos folio rūgšties papildus rekomenduoja nuolat vartoti visoms reprodukcinio amžiaus moterims. Be to, Šiaurės Amerikoje ir daugiau nei 60 kitų valstybių visame pasaulyje įvestas privalomas miltų ir (arba) kitų grūdinių maisto produktų (makaronų, duonos, sausainių, dribsnių ir kt.) papildymas folio rūgštimi. Lietuvoje šis reikalavimas netaikomas, tačiau užsienyje gyvenančios ar daug keliaujančios moterys gali susidurti su tokiais produktais, taip galima aptikti įvežtinių folio rūgštimi papildytų gaminių ir Lietuvoje.

Mitybos įtaka folio rūgšties įsisavinimui

Yra duomenų, kad pernelyg gausus kofeino ir taninų (t. y. kavos, juodosios, žaliosios arbatos, energinių gėrimų) vartojimas gali sumažinti vitamino B9 koncentraciją kraujyje. Be to, folio rūgšties įsiurbimą iš žarnyno ir jo apykaitą organizme gali sutrikdyti kai kurios vaistų grupės (antiepileptiniai preparatai, tam tikri antibiotikai). Dėl šios priežasties nėštumą prižiūrintis gydytojas privalo išsamiai susipažinti su nėščiosios sveikatos būkle ir jos vartojamais preparatais.

Tam, kad folio rūgštis kepenyse būtų paversta aktyvia vitamino B9 forma, reikalingas vitaminas B6. Jo daugiausia gaunama vartojant vištieną, lašišą, jautieną, saldžiąsias ir paprastas bulves, avinžirnius, tamsiai žalias lapines daržoves, bananus, apelsinus, melionus, avokadus.

Nėščiajai rekomenduojama valgyti įvairų, šviežią maistą, jos racione kasdien turėtų būti daržovių (bent kelių skirtingų spalvų, kuo daugiau termiškai neapdorotų), vaisių, grūdinių kultūrų, sėklų, riešutų ar jų aliejų – taip besilaukiančioji gaus natūralaus vitamino B9. Vis dėlto, siekiant mažinti įgimtų sklaidos defektų riziką bei išvengti kitų su B9 stoka susijusių nėštumo komplikacijų, visuotinai rekomenduojama papildomai vartoti folio rūgšties papildus 1 mėn. iki pastojimo ir pirmuosius 3 nėštumo mėnesius. Dėl ilgesnio vartojimo laikotarpio ar didesnės vitamino dozės rekomenduojama pasitarti su nėščiąją prižiūrinčiu gydytoju.

Tekstas gydytojos dietologės Barboros Jarašūnės, @Nėštumokalendorius, VŠĮ „Mediapressa“, © naudoti tik gavus raštišką sutikimą.

Komentarai