b

Nėštumo kalendorius

  >  Nėštumas   >  Ką reikia žinoti apie magnį ir jo trūkumą
Magnis-nesciajai

Ką reikia žinoti apie magnį ir jo trūkumą

Magnis – tai mikroelementas, itin svarbus tiek gerai fizinei savijautai, tiek emocinei sveikatai. Šis elementas yra svarbus nervinės sistemos funkcijoms užtikrinti, dalyvauja ląstelių sintezėje, yra atsakingas už širdies ir kraujagyslių veiklą.

Gydytoja dietologė Dalia Vaitkečiūtė vardija šiuos magnio trūkumo požymius:

  • irzlumas, dirglumas;
  • apatija;
  • padidėjęs emocinis jautrumas;
  • miego sutrikimai;
  • Rrumenų silpnumas;
  • mėšlungis, raumenų susitraukimai – didesnio magnio trūkumo ženklai.

Magnio trūkumo problemą įvardija ir Vilma Sirvydienė, „Smart Food Living“ įkūrėja ir būsima trečio vaikelio mama. Moteris su magnio trūkumu sieja per kiekvieną nėštumą jaustą nuovargį, energijos trūkumą, bendrą silpnumą.

Magnio trūkumas dažniausiai jaučiamas šaltuoju metų laiku, kai racione sumažėja daržovių ir vaisių bei padaugėja riebių, gyvūninės kilmės produktų, taip pat nėštumo metu ar turint virškinimo sutrikimų, kai organizmas praranda didelį kiekį skysčių, o su jais – ir naudingųjų medžiagų.

Vis dėlto tokią savijautą gali lemti ir kiti sveikatos sutrikimai ar lėtinės ligos. Patikimiausias būdas sužinoti, ar organizmui netrūksta magnio (arba kitų vitaminų bei mikroelementų), kreiptis į gydytoją, su juo aptarti jaučiamus požymius bei atlikti kraujo tyrimą.

Kur slepiasi magnis

Kaip pabrėžia gydytoja dietologė D. Vaitkevičiūtė, visų pirma reikėtų pasirūpinti tinkama mityba, nes būtent ji yra magnio ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Pašnekovės teigimu, pastaruoju metu lietuvių maitinimosi įpročiai gerėja, žmonės aktyviau domisi subalansuota mityba, tačiau vis dar yra kur pasitempti, ypač šaltuoju metų laiku, kai sudėtingiau gauti kokybiškų šviežių vaisių ir daržovių.

Tam, kad gautumėte pakankamai magnio su maistu, rekomenduojama daugiau vartoti žalių lapinių daržovių (pvz., špinatų), vaisių ir daržovių (pvz., avokadų ar brokolių), lęšių, pupelių ir grūdinių kultūrų, riešutų ir sėklų bei žuvies produktų (pvz., lašišos ar menkės). Beje, jeigu po pietų norite ko nors saldaus, tačiau rūpinatės savo mityba, yra išeitis: gabalėlyje juodo šokolado yra magnio (11 g juodojo šokolado yra 58 % rekomenduojamos paros normos magnio).

Geriausiai magnis įsisavinamas jį vartojant kartu su B grupės vitaminais – tai gali būti tiek iš maisto produktų (pvz., galvijų kepenys, žuvis ir jūrų gėrybės, paukštiena, avinžirniai) gaunami vitaminai, tiek maisto papildai.

Magnis nėštumo metu

Magnis – labai svarbus vaisiaus nervinės sistemos vystymuisi, taigi nėštumo metu moteris šiuo elementu turi aprūpinti ne tik savo, bet ir dar besivystantį būsimo vaikelio organizmą. Tinkama, subalansuota mityba yra puikus būdas tai padaryti pirmaisiais mėnesiais, tačiau vėliau, maždaug nuo 18 nėštumo savaitės, rekomenduojama padidinti magnio kiekį organizme pradedant vartoti papildus.

Prieš pradedant vartoti bet kokius maisto papildus ar kitus preparatus rekomenduojama pasitarti su gydytoju, kuris patars, kokius preparatus geriausia rinktis, ir, jeigu reikia, paskirs kraujo tyrimus, kurie padės įvertinti esamą magnio kiekį organizme bei kaip geriausia jį vartoti kiekvienu individualiu atveju.

Gydytojos dietologės D. Vaitkevičiūtės teigimu, magnis nuo 18 nėštumo savaitės gali padėti:

  • išvengti kraujo spaudimo padidėjimo;
  • sumažinti preeklampsijos riziką;
  • sumažinti priešlaikinio gimdymo riziką.

Magnis ir maisto papildai – kaip išsirinkti geriausius?

Šio mikroelemento yra įvairių formų, tačiau ne visos jos vienodai ištirtos ar vienodai vertingos žmogaus organizmui. Pvz., magnio sulfatas, dar žinomas kaip „Epson“ druska, dažniausiai yra naudojamas išoriškai ir labai populiarus SPA procedūrose, beriamas į vonias siekiant atpalaiduoti raumenis ar naudojamas odai valyti. Sportininkai magnio sulfatą naudoja kremų ar gelių pavidalu, tačiau naudojamas kaip maisto papildas jis gali sukelti viduriavimą ar kitų sveikatos problemų. Plačiau apie magnio pasisavimą bei jo formas galite sužinoti čia: https://www.bukimesveiki.lt/magnis-kas-lemia-geresni-jo-isisavinima/.

Taip pat renkantis maisto papildus rekomenduojama atkreipti dėmesį ir į preparato sudėtį – magnio papildai, kuriuose yra ir B grupės vitaminų, veikia gerokai efektyviau, nes šie vitaminai paskatina magnio įsisisavinimą organizme.

Ieškant sveikesnių receptų – lengvos vasariškos salotos!

Vilmos Sirvydienės „Smart Food“ salotos, siekiančioms gauti daugiau magnio su maistu. Salotoms reikės:

  • dubenėlio špinatų;
  • gerai sunokusio avokado;
  • agurko;
  • kepintų moliūgų sėklų;
  • kedrų riešutų;
  • šilauogių .

Špinatus nuplauname, supjaustome agurką, avokadą, suberiame riešutus, sėklas ir uogas – ir štai gatavos lengvos bei maistingos vasariškos salotos. Šios salotos puikiai tinka tiek kaip užkandis, tiek kaip pagardas prie žuvies ar mėsos patiekalų.

Visą pokalbį su V. Sirvydiene ir D. Vaikevičiūte kviečiame žiūrėti mūsų „YouTube“ kanale!

Tekstas Jurgitos Raudonytės, “Verslios pelėdos“, ©Nėštumo kalendorius, VŠĮ „Mediapressa“, Naudoti tik gavus raštišką sutikimą. Nuotrauka @https://unsplash.com/,

Komentarai